fredag 28 november 2008

Happy Turkey!

Enligt amerikansk kutym ska man under Thanksgiving äta mycket och gott. Tillsammans med familjen Bergkvist vågade vi oss på att göra, en för högtiden, traditionell middag. En självklarhet på bordet är fylld kalkon. Fast det är tydligen inte lika vanligt att fylla kalkonen nu för tiden på grund av bakterierisken, utan man gör istället "stuffing" på spisen. Vi hade tänkt att fylla kalkonen, men när jag tog ut den ur kylskåpet var den fryst i mitten, och då var det omöjligt att stoppa den. Det fick bli spisvarianten. En variant av kalkon är att stoppa den med en anka, och ankan stoppar man med en kyckling. Har ni hört något så galet!

Till kalkonen är "cranberry sauce" ett måste, och den gjorde Malin. Sötpotatis är också populärt. Det finns en rätt som heter "sweet poatoes with marsmallows". Man gör en puré av sötpotis i vilken man kan ha lite olika sötningsmedel som kanel, honung, vanillinpulver eller ananasspad. När moset är färdigt lägger man på marsmallows och sedan in i ugnen. För att vara fin i kanten blev vi inte sugna, utan gjorde istället en potaisgratäng med både vanlig potatis och sötpotatis. Vår Thanksgiving-middag blev mycket lyckad måste jag säga, särskilt med tanke på att det var första gången för oss. Vi var mycket tacksamma.

Idag fick vi äta rester till lunch, och kalkon tror jag vi har för en vecka framåt. Det har varit en sådan där regnig tråkig dag, så efter lunchen beslöt sig Kim och jag för att baka lussekatter. De blev mumsiga.






4 kommentarer:

Anonym sa...

Här är också en tråkig regndag som började med akuten i morse.Hälsporre...så det blev inget Skåne. Laila och jag var på bio med alla tre killarna.Nu lägger pappa golv i ungarnas lekrum och jag ska sätta mig och läsa.Verkade vara em mysig thanksgivingmiddag och mycket fina lussekatter. Titti och Rutger kommer inte till Miami till jul. Det blev för dyrt och bökigt så de åker till lanzarote i stället. KRAM

Jenny sa...

Hej
På anton och maltes dagis hade de också kalkonmiddag härom dagen. Anton åt så mycket så han var glad att han inte gick på simskola, för i så fall skulle han sjunka som en sten. Han åt nämligen så mycket sa han.
Idag har vi lyssnat på julmusik, druckit glögg och bakat pepparkakor. Jättemysigt.

Kram

Rosengren sa...

Vi tycker att det lät helt fruktansvärt med marsmallows och potatis. Bra att ni hoppade det! Något ska man väl spara till en annan gång.. att se fram emot?!
Vi har fått låna Gittas plastgran och har nu köpt glitter, kulor, paket och sprayfärg som vi ska använda på stora fina kottar vi plockade i somras. Lo är eld och lågor. Massa kramar från Läjet

Anonym sa...

Hej

Äntligen har jag fattat hur man kan piffa upp potatismoset. Vaniljpulver är lösningen. Skall pröva till någon familjemiddag för sedan lär jag väl slippa laga mat helt antar jag.

Dina saffransbullar såg ju väldigt fina ut. Själv har jag bakat pepparkakor med köpt deg tillsammans med Sid men sedan var mina elever här på frukost och åt upp alla så Sid var nog inte så glad.

Idag skall fia med familj komma på 1:a adventmiddag och jag har lagat mat efter en GI-kokbok. Väldigt mycket rivande med färsk pepparot och mosande med avocado. Blir nog första och sista gången.

Ha det bra och Iggy och jag ser fram emot påsken. Iggy är nog mest spänd på om han verkligen får se någon med cowboyhatt och boots.

Kram till er alla på 1:a advent

laila